YoungOnes: Het ultieme bijbaantje in je broekzak?

Het kan zijn dat je YoungOnes steeds vaker hoort vallen bij de jonge generatie. Dat is niet voor niks en daarom ga ik – Martijn – jou in deze blog meer vertellen over het platform en hoe ik het ervaar.

Is het zo mooi als sommige beweren? Klopt het dat het zoveel meer verdient als een standaard bijbaantje? Wat zijn de addertjes onder het gras?

Maar allereerst.

Wat is YoungOnes precies?

YoungOnes is een app waarmee je kan reageren op goedbetaalde klussen doormiddel van flexwerken. De app is ontstaan uit het YoungCapital Fund en heeft ook de database van YoungCapital. Het platform is voornamelijk bedoeld om werkgevers en freelancers in contact te brengen met elkaar.  Op YoungOnes worden voornamelijk jobs gepost voor kortere tijd en daarom is het ideaal voor Freelancers en studenten die zo nu en dan extra geld willen verdienen.

Mijn verhaal met YoungOnes

Toen ik begin 2019 stopten met mijn opleiding Informatica, wist ik niet zo goed wat ik moest doen. Ik heb mijzelf altijd beloofd dat ik niet terug ging naar de supermarkt en moest hierdoor mijn oriëntatie gebied uitbreiden. Al snel kwam ik bij YoungOnes terecht omdat ik in Noord-Brabant woon (Hier zijn vele jobs te vinden).

Mijn eerste paar maanden:

Met behulp van YoungOnes kon ik maandelijks lekker verdienen, terwijl ik maar 3 dagen per week deed werken. Bij één van mijn eerste klussen kwam ik namelijk terecht bij een magazijn wat wekelijks freelancers zocht. Ik heb bij dit magazijn circa 2 maanden gewerkt via YoungOnes en dat beviel van beide kanten erg goed. Ik kreeg op 18 jarige leeftijd maar liefst €13,50 per uur voor werk wat iemand van 10 ook zou kunnen doen.

Het wordt nog beter:

Paar maanden en vele euro’s verder, kwam ik een andere bedrijf tegen op YoungOnes. Het was wederom een magazijnklus maar deze keer meer laden en lossen. Ik ben zelf erg sportief en houd er daarom van om af en toe lichamelijk uitdagend werk te doen. Ik heb in totaal 8 maanden gewerkt voor dit bedrijf maar niet via YoungOnes. Meer hierover dadelijk. 

Een tegenslag

Begin 2020 verloor ik helaas mijn bijbaantje bij het magazijn waar ik zo lekker verdienden. Ik ging weer terug naar het platform van YoungOnes om klussen te vinden die lekker betaalden. Ik ben daarnaast ook nog student en daarom was het belangrijk voor mij om op vrije dagen wat extra te verdienen. Na een paar klussen gedaan te hebben, werd ik helaas geblokkeerd van het platform doordat een opdrachtgever een officiële waarschuwing deed bij YoungOnes.

Officiële waarschuwing

Ik had me aangemeld voor een klus op maandag ochtend en keek er naar uit om te gaan werken. Tot mijn verbazing kwam ik er die zelfde ochtend achter dat mijn band van de auto lek was en hierdoor kon ik niet naar de klus toe. Na meerdere keren te bellen naar het contactpersoon, kreeg ik hem eindelijk aan de telefoon. Ik legde erg beleefd uit wat er aan de hand was en dat ik bereid was andere dagen te komen ondersteunen. Helaas dacht de opdrachtgever hier anders over en maakte hij hier een melding van bij YoungOnes.

Wanneer een opdrachtgever een melding maakt, wordt je account geblokkeerd en moet je €100 borg betalen om weer te mogen werken. Nu denk je misschien, wat is het probleem met een borg die je terugkrijgt? Weliswaar is er niks mis met de borg, maar naar mijn mening geeft YoungOnes hiermee teveel macht aan de opdrachtgever. In mijn geval was er sprake van overmacht en vond ik dat ik onterecht werd geblokkeerd. Daarnaast kan elke opdrachtgever iedere freelancer blokkeren van het platform no questions asked. Nadat je de borg betaald hebt, moet je 10 keer werken via het platform van YoungOnes om deze borg terug te krijgen. Voor mij was dit een obstakel omdat ik student ben en op onregelmatige basis deed flexwerken.

Is YoungOnes iets voor jou?

Ik denk dat YoungOnes zeker iets voor jou kan zijn als je af en toe wilt werken en niet elke werkdag. Echter zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Zo moet je bijvoorbeeld een btw-nummer aanvragen en elk kwartaal omzetbelasting aangeven, tenzij je de kleine ondernemingsregeling hebt. Met YoungOnes kan je zeker leuk verdienen maar er komen wel wat dingen bij kijken doordat je een freelancer bent en niet in loondienst zit. Ook moet je minimaal 16 jaar zijn om je te mogen aanmelden bij YoungOnes en ben je tot je 18e niet geheel zelfstandig. Hiermee wordt bedoeld dat jij tot je 18e altijd toestemming moet hebben van je ouders om bepaalde klussen te mogen doen. Tevens heb je ook toestemming nodig van je ouders om een btw-nummer aan te vragen.  

Voor- en nadelen van YoungOnes

Voordelen

  • Verdient meer per uur
  •  Geen dimploma nodig
  • Veel klussen aan relatief weinig concurrentie
  • Flex werken. Werk waar en wanneer je wilt.

Nadelen

  • Geen zekerheid
  • Onrechtmatig blokkeren
  • Komen meer regeltjes bij zoals BTW. 

Conclusie

YoungOnes is zeer geschikt voor de meeste studenten en tieners die af en toe willen werken. Je verdient er lekker mee en je kan je vakanties op deze manier goed benutten. 

Voor langere tijd zou je dit misschien niet willen doen aangezien je geen pensioen opbouwt en zekerheid hebt.