Welk CMS is het beste voor jouw onderneming?
Het is geen geheim meer dat elke onderneming tegenwoordig een website of webshop moet hebben. Het digitale tijdperk verandert snel en zal de aankomende decennia alleen nog maar meer groeien.
Het is daarom erg belangrijk dat jij het juiste CMS systeem kiest voor jouw onderneming. In deze blog ga ik enkele systemen vergelijken en mijn persoonlijke ervaringen delen.
Shopify
Om meteen goed te beginnen, start ik bij Shopify. Shopify noem ik ook wel de Apple van CMS systemen. Dit komt omdat Shopify erg innovatief is en het de gebruiker erg gemakkelijk maakt om zonder coderingen binnen 1 dag een volledige website of webshop te hebben.
Shopify heeft mijn persoonlijke voorkeur voor het starten van webshops en tot de dag van vandaag zijn al mijn webshops actief op dit CMS. Zoals ik al aangaf, is Shopify gebruiksvriendelijk. Daarnaast koppelt het ook probleemloos aan de meeste andere systemen zoals CRM, boekhouding en fulfilment centers. Tot slot is het kassa systeem van Shopify erg gemakkelijk en kan je met enkele knoppen Mollie of andere betaalproviders koppelen.
Voordelen:
- Erg gebruikersvriendelijk
- Snelle en goede servers
- Een vaste prijs
- Lage instapdrempel
Nadelen:
- Prijzig (start bij $29 per maand)
- Qua coderen misschien beperkter dan concurrenten
WordPress
WordPress is wellicht bekender bij de meeste van jullie. Dit komt omdat WordPress al jaren bestaat en het standaard CMS is voor blogs en huis-en-tuin websites. WordPress is vooral erg populair omdat het gratis is om mee te beginnen en erg uitgebreid kan worden doormiddel van apps en extensies.
Ook deze website draait op WordPress. Wordpress is een Open Source CMS waardoor iedereen de code kan inzien en voor zichzelf kan bewerken. Hierdoor is WordPress nog steeds populair onder ontwikkelaars en bloggers. Ook biedt WordPress een shop functie doormiddel van de app Woocommerce. Ik heb zelf geen ervaring met Woocommerce maar volgens mijn onderzoeken, is het beperkter dan Shopify en moet je vele extensies installeren die elk weer extra geld kosten.
Voordelen:
- Gratis om te beginnen
- Erg uitgebreid en veel mogelijkheden
- Goede en uitgebreide tutorials en services online
Nadelen:
- Woocommerce minder uitgebreid
- Vraagt meer technische kennis
- Alle externe apps en extensies kunnen de prijs snel omhoog laten gaan
Squarespace
Tot slot in deze blog, wil ik Squarespace behandelen. Squarespace zit naar mijn mening tussen Shopify en WordPress. Het is minder uitgebreid dan WordPress maar wel net zo innoverend als Shopify. Squarespace is voornamelijk bedoelt voor kleinere websites of portfolio’s van bijvoorbeeld designers zoals Kelvin.
Een website opzetten met Squarespace heb je binnen 1 dag gedaan zonder technische kennis. Squarespace is een drag-and-drop websitebouwer en is bovendien ook nog een gehoste dienst. Je hoeft dus niet je hosting, domein en je website aan elkaar te koppelen zoals bij WordPress wel het geval is.
Voordelen:
- Eenvoudig op te zetten
- Gehost door Squarespace
- Slechts $12 per maand
- Uitstekende klantenservice
Nadelen:
- Beperkt qua coderen
Conclusie
Zoals je kan zien, hebben alle drie de CMS systemen zo hun voor- en nadelen. Persoonlijk raad ik Shopify aan als je een webshop wilt, WordPress voor grote projecten/blogs en Squarespace voor kleine projecten en wanneer je niet kan coderen of een developer wilt inhuren.
Andere populaire CMS systemen
Staat het CMS wat jij wilt zien er niet tussen? Geen zorgen, de lijst zal nog aangevuld worden. Hieronder een lijst met populaire CMS systemen:
- Bigcommerce (Webshop)
- Magento (Webshop)
- Drupal (Website)
- Opencart (Webshop)
- Joomla (Website)