Wat is Affiliate Marketing?

Je kent ze wel, die korte bit.ly linkjes die je verwijzen naar bijvoorbeeld een Bol.com of Amazon. Dit zijn zogeheten affiliate links. In deze kortere blog ga ik – Martijn – je uitleggen wat affiliate marketing is en hoe het werkt. Wil je meteen weten wat je nodig hebt voor affiliate marketing? Klik dan hier.

Steeds populairder aan het worden?

De kans is groot dat je al eens gehoord hebt van affiliate marketing. Dat is ook niet voor niks zo want steeds meer influencers en bedrijven maken hier gebruik van. Erg veel influencers worden bijvoorbeeld betaald voor het promoten van iets via een affiliate link. Ook dat is niet zo gek aangezien de commissie bedragen soms erg hoog kunnen zijn. Hierover dadelijk meer.

Hieronder een voorbeeld van NAAM NOG INVULLEN

IMAGE TOEVOEGEN

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing krijgt de affiliate (ook wel partner genoemd) een percentage uitbetaald voor elke verkoop die via de affiliate link gaat. Een partner is dus eigenlijk een persoon die andermans producten promoot en betaald krijgt per resultaat.

De affiliate krijgt vaak promotiemateriaal opgestuurd van het bedrijf en kan deze promoten via zijn website, Instagram of YouTube following. Voor de meeste partners is affiliate marketing een leuke vorm van promotie om een extra centje te verdienen.

Als we bijvoorbeeld kijken naar YouTube kanalen die productreviews maken, zien we vaak dat zij in de beschrijving linkjes zetten naar deze producten op Amazon. Dit zijn allemaal affiliate links en het YouTube kanaal krijgt dus betaald wanneer iemand via die link een product koopt

Hoe herken ik zo’n affiliate link?

Een affiliate link kan je herkennen aan de zoekbalk wanneer je klikt op de link. Ik heb even een Bol.com affiliate link voor je opgezocht en het stukje van de affiliate dik gedrukt.

De link ziet er als volgt uit:

https://www.bol.com/nl/p/hp-pavilion-15-cs3722nd-laptop-15-6-inch/9200000120869087/?Referrer=ADVNLPPcef205007555b2ad0065bba51d001096180&utm_source=1096180&utm_medium=Affiliates&utm_campaign=CPS&utm_content=txl

Een code van bijvoorbeeld Amazon ziet er als volgt uit wanneer je er op klikt:

https://www.amazon.com/gp/product/B085PNT9Q4/ref=as_li_qf_asin_il_tl?ie=UTF8&tag=thetechchap09-20&creative=9325&linkCode=as2&creativeASIN=B085PNT9Q4&linkId=6a0f654e9f729ecfc2c4a5b979814fa7

Voor wie is affiliate marketing bedoeld?

Nu hoor ik je al denken “affiliate marketing is zeker allen voor influencers?”. Het korte antwoord daarop is nee. Affiliate Marketing is weliswaar makkelijker wanneer je een groot bereik hebt, maar zeker geen must. Ook mensen zonder een groot bereik of grote website kunnen affiliate marketing doen.

Hoeveel kan je verdienen met affiliate marketing?

Misschien ben je wel geïnteresseerd in affiliate marketing en wil je daar wat mee verdienen. Goed om te weten is dat er met affiliate marketing flink verdient kan worden. Uiteindelijk verschilt dit per product wat je promoot maar ik ken bijvoorbeeld bedrijven die 30% commissie uitbetalen op een product van 1000 euro.

Met een simpele rekensom kom je dan op 300 euro per verkocht product. Stel je voor dat je een website hebt die vaak bezocht wordt en je 1 verkoop kan realiseren per dag. Met deze rekensom kom je dan al snel uit op gemiddeld 9000 euro per maand. Hier gaan dan nog wat kosten vanaf zoals website onderhoud, domeinnaam en uiteraard belasting.

Tot slot de vraag: Is het een scam?

Nee zeker niet. Ik zie geen reden waarom affiliate marketing een scam zou zijn. Als partner kan je er lekker mee verdienen mits jij zelf ook de actie uitvoert. Affiliate Marketing vraagt weinig tot geen opstart kosten en heeft vrijwel geen risico’s.

Voor de consument is affiliate marketing ook geen scam. Heel vaak kan je zelfs korting krijgen wanneer je koopt via een affiliate. Op deze manier krijg jij het product goedkoper en ontvangt de affiliate zijn commissie. Het bedrijf verdient uiteindelijk ook nog wel op jouw aankoop maar over het algemeen profiteert iedereen ervan.