Wat heb je nodig om een podcast te hosten?

Podcast-apparatuur kan misschien verwarrend of prijzig zijn als je net begint. Wij hebben een lijst samengesteld met de apparatuur die wij aanbevelen. Natuurlijk zijn er twee dingen het belangrijkst en dat zijn:

Er zijn ook nog veel andere dingen die handig zijn als je echt een goede productie wilt aanleveren.

Microfoon

Als eerste microfoon die wij aanbevelen is de Rode NT-USB Mini. De Rode NT-USB Mini is een usb microfoon voor gamers, podcasters, muzikanten en streamers. Deze microfoon verbind je via de USB-kabel met je computer. Dit betekent dat je geen externe geluidskaart hoeft aan te schaffen, zoals bij een studiomicrofoon het geval is. De ingebouwde popfilter voorkomt de registratie van p- en s-klanken. Je spraakopnames hebben hierdoor geen ongewenste hoge tonen. Luister vertragingsvrij naar je geluidsopnames wanneer je een koptelefoon met de microfoon verbindt. Zo hoor je hoe je stem klinkt en stuur je jouw spraak bij totdat je tevreden bent.

De volgende microfoon die wij aanbevelen is de Blue Yeti X. De Blue Yeti X is een professionele USB microfoon voor streamers, gamers en podcasters. Met deze microfoon ben je startklaar om geluid op te nemen, want je verbindt hem rechtstreeks met je laptop. Dit betekent dat je geen externe geluidskaart nodig hebt om het geluid op te nemen met je computer. De opnames zijn 24/ bit 48 kHz, waardoor je in cd-kwaliteit opneemt en zelfs de kleinste details registreert. Je verbindt een koptelefoon met de microfoon, waardoor je direct hoort hoe je stem klinkt. Door naar de led ring rondom de bedieningsknop te kijken, zie je exact hoe luid je opnames zijn. Zo pas je eenvoudig je stemvolume aan en zijn je opnames altijd bruikbaar.

Naast een microfoon heb je ook een computer nodig. Je hebt een software nodig waarop je meerdere microfoons kan aansluiten en dat tegelijkertijd kan opnemen. Een aanrader is Adobe Audition.

Hoe publiceer ik een podcast?

Anchor is een gratis platform waarbij jij je podcast kunt uploaden en delen op Spotify. Dit kan ook via je mobiel dus je hebt geen professionele microfoon nodig. Anchor is nu ook een onderdeel van Spotify en hier zitten geen kosten aan vast. Anchor biedt ook tips over hoe je geld kan verdienen via je podcast.