Online goeroes in Nederland: oppassen of geloven?​

Wil jij gemakkelijk en snel online geld verdienen? Vanaf je laptop of telefoon en overal ter wereld? Dit soort quotes komen je wellicht bekend voor en dat is niet voor niks. 

De afgelopen 3 jaar zijn er in Nederland meerdere “goeroes” opgedoken met cursussen die jou het ultieme vrije leven beloven. In deze blog ga ik – Martijn – dieper in op deze goeroes en hun cursussen.

Met als doel het beantwoorden van de ultieme vraag

Zijn deze cursussen écht en waard voor de prijs?

Over wie gaan we het hebben?

In Nederland kennen we een aantal grote goeroes die elk een andere cursus hebben met een ander businessmodel. De aller eerste goeroe die ik tegenkwam was Jia Ruan (Verkopen op Bol.com). Ik heb Jia Ruan persoonlijk ontmoet en kan daarom veel over hem en zijn energie vertellen. 

De 2e goeroe die ik tegenkwam was Joshua Kaats (Dropshipping). Joshua is vooral bekend geworden door zijn cursus de Dropship Academy maar is inmiddels ook met veel andere dingen bekend. Hij gaat vaak om met influencers zoals Joey Bravo en Harry Snijders. Ook heeft hij zijn eigen YouTube kanaal, is hij bekend op Instagram en heeft hij zijn cursus collectie inmiddels uitgebreid met de High Ticket Dropship Academy en gaat hij nog een branding cursus uitbrengen.

Als 3e goeroe kwam ik Boyd Hoek (Social Media Marketing Bureau) tegen. Over Boyd kan ik persoonlijk niet veel vertellen omdat ik hem online niet volg. Wel weet ik van andere mensen dat ze zijn manier van marketing als onprettig ervaren.

Kan ik er überhaupt wel iets over zeggen?

Ben ik in de positie om over deze cursussen een blog te schrijven? Ja dat ben ik zeker. Hieronder heb ik even alle cursussen genoteerd die ik persoonlijk heb gekocht en heb gevolgd. Benieuwd naar hoe ik mijn brood verdien? 

Lees hier mijn verhaal van mijn online journey als ondernemer.

1.       Bolmasterclass (Jia Ruan)

2.       Dropship Acadamy (Joshua Kaats)

3.       High Ticket Dropship Academy (Joshua Kaats en Sven Janssen)

4.       Dropship Masterclass (Samuel Onuha)

5.       Brand Building Secrets (Samuel Onuha)

Zoals je kan zien heb ik diverse cursussen aangeschaft en sta ik dus in de positie om iets te kunnen schrijven over deze online goeroes. 

De basis

Laat ik aller eerst mijn mening geven over cursussen in het algemeen en waarom ik deze specifieke cursussen heb aangeschaft.

Ik vind het absurd gek. Wanneer je voetbalt en er beter in wilt worden, is het normaal om te betalen voor een sportvereniging, accessoires en een coach die jou leert voetballen. 

Ook is dit zo met school. Je betaalt collegegeld om vakken te krijgen en opgeleid te worden tot een gespecialiseerd beroep. Later kan je dan terecht binnen een bedrijf omdat je deze opleiding succesvol hebt afgerond.  Echter, wanneer we kijken naar ondernemen, vinden de meeste mensen het de raarste zaak van de wereld om een cursus te volgen of een coach in te huren. Bij ondernemen is het net als bij voetbal of welke andere sport dan ook, dat je moet leren van iemand die dat pad al bewandeld heeft. Voor mij is het daarom niet meer dan logisch om zo nu en dan een cursus aan te schaffen of een webinar bij te wonen. Ik wil groeien met mijn bedrijf en daarom omring ik mij met mensen die een stap verder zijn dan ik.

Dan nu de vraag, waarom heb ik deze cursussen aangeschaft en geen andere? Bij het aanschaffen van een cursus is je “mentor” een van de belangrijkste redenen om een cursus wel of niet te kopen. Ik kijk daarom vaak of de mentor wel credibility heeft en snugger overkomt met het uitleggen van de stof. Bij alle cursussen die ik aangeschaft heb, wist ik van te voren al dat deze mentoren het pad zelf bewandeld hadden.

Zo ben ik toen des tijds erachter gekomen onder welke naam Jia op Bol.com verkocht en heb ik ook achterhaald welke webshops Joshua en Samuel hadden of hebben. Het is voor mij dus erg belangrijk om te weten of de mentor wel geloofwaardigheid heeft en niet alleen een cursus wilt aansmeren. 

Zijn Jia, Joshua en Samuel te vertrouwen?

Het feit dat ik hun specifieke cursussen heb aangeschaft, betekent dat ik vind dat ze te vertrouwen zijn. Nogmaals, ik wist voordat ik hun cursussen kocht al welke bedrijven van hun waren en of ze daar veel geld mee verdienden.

Al moet ik wel toegeven dat zowel Jia als Joshua, voor mijn gevoel meer hun focus hebben op de cursussen en niet op hetgeen wat zij uitleggen. Bij Samuel is dit zeker niet zo! Samuel heeft zijn focus op zijn bedrijven (Ik weet welke) en doet de cursus puur als bij-activiteit.

Zijn de cursussen goed?

Naar mijn mening zijn de cursussen goed opgebouwd en bevatten ze vrijwel alle informatie die jij als startende ondernemer moet weten. Echter moet ik wel zeggen dat de cursussen van Samuel minder sterk zijn. Dit heeft dan ook weer te maken met het feit dat Samuel niet de intentie heeft om veel te focussen op de cursussen maar meer op zijn bedrijven.

Nu is wel zo dat, hoe goed de cursus ook is, zonder actie komt er geen resultaat. Jij moet je volledig focussen op het doel wat jij wilt behalen met de cursus en als je dat niet doet, behaal je dat doel ook zeker niet. Het komt niet aanwaaien en je zal er hard voor moeten werken

Is €1000 voor een cursus redelijk?

De cursussen van Jia en Joshua kosten maar liefst 1000 euro en voor velen is dat veel geld. Voor mij is dat ook nog steeds erg veel geld! Echter, als je gaat kijken naar het resultaat wat dat harde werken kan opleveren, is die 1000 euro slechts een kleine investering en heb je dat zo terugverdient. In mijn geval had ik het bedrag in 2 maanden terugverdient aan netto winst en heb ik de maanden daarna exponentiële groei gehad met mijn business. 

Is €8000+ redelijk voor college geld?

Als we kijken naar het “normale” pad dan vinden de meeste mensen 8000 euro betalen voor school de normaalste zaak die er is. Voor dit geld kan je dan een 4 jarige HBO studie volgen zonder baanzekerheid en moet je ook nog eens 4 jaar wachten voordat je geld kan verdienen met je studie.

Het is niet voor niks dat er zoveel werkelozen zijn onder de mensen die net van HBO af komen.

Mijn conclusie:

Mocht je geïnteresseerd zijn het kopen van een online cursus, doe dan goed je onderzoek voordat je die cursus aanschaft en kijk vooral naar je zelf en niet naar de mening van andere. Vrijwel elke cursus is het geld waard mits jij voldoende consistente actie uitvoert en geduld hebt. Succes komt niet zomaar aanwaaien maar het trekt wel naar de mensen toe die er dag in dag uit mee bezig zijn.