Mijn online journey

Online ondernemers nemen maandelijks toe en dagelijks worden er wereldwijd tientallen mensen financieel vrij doordat zij een online business zijn gestart. Van dropshipping tot aan crypto en van een eigen merk tot aan affiliate marketing, kan je wel zeggen dat de online wereld erg uitgebreid is.

In deze blog ga ik – Martijn – jou vertellen hoe ik mijn online journey ben gestart, hoe ik heb gefaald en hoe ik mij heb herpakt. Op het moment van schrijven, kan ik mijzelf helaas nog niet financieel vrij noemen maar we komen dagelijks dichterbij dit doel.

 

Maar eerst, wie ben ik?

Mijn achtergrond:

Van kleins af aan vertel ik mijzelf al dat ik eigen baas word en dat ik ooit financieel vrij word. Als je een beetje in het ondernemers wereldje zit, heb je vast wel eens gehoord over de wet van aantrekkingskracht. Ik kan je vertellen dat de wetten van de aantrekkingskracht even echt zijn als de wetten van de zwaartekracht. 

Meer hierover lees je binnenkort in een uitgebreide blog.

 

Inmiddels ben ik 20 jaar en heb ik meerdere businessmodellen getest en heb ik een aardig centje verdient met dropshipping. Momenteel volg ik samen met Kelvin de opleiding Ondernemerschap en Retail Management aan Avans Hogeschool in Breda. 

Mijn volledige achtergrond behandel ik in een volgende blog.

2018: Hoe ik begon met ondernemen.

Mijn online journey begon in de zomer van 2018. Ik was toen 18 jaar en begin dat jaar was ik gestopt met mijn studie Informatica en begonnen met werken via YoungOnes.

Meer over YoungOnes vind je hier. 

Zomer 2018 schafte ik de cursus van Jia Ruan aan en wilde ik gaan starten met het verkopen op Bol.com. Dit was de eerste cursus die ik online tegenkwam en ik was meteen hooked. Het sprak mij erg aan om te verkopen via Bol.com omdat Bol.com een veilig en herkend platform is en er dagelijks honderden, wellicht duizenden, bestellingen worden gedaan om Bol.com. 

2018: Mijn grootste faal tot nu toe

Ja, je leest het goed. Hetzelfde jaar dat ik begon, faalde ik enorm met mijn bedrijf. Als jonge startende ondernemer, had ik nog niet die échte mindset die je moet hebben als ondernemer. Ik volgde de cursus en nam actie. Ik had helaas geen groot startkapitaal en kon daardoor niet veel producten testen en inkopen. Ik begon met 2 producten waarvan er 1 redelijk liep.

Ik heb toen meer ingekocht van dat specifieke product en zocht producten die bij dat product pasten. Uiteindelijk had ik een leuke niche store op Bol.com en liepen de zaken beter dan verwacht. Toen kwam het, 1 verkeerde investering en de helft van mijn kapitaal was weg aan een niet verkopend product. Verslagen gooide ik meteen de handdoek in de ring en legde ik mij erbij neer.

Een paar maanden later zag ik een advertentie voorbij komen van de Dropship Academy en besloot ik dit businessmodel een kans te geven. Ik melde mij aan voor de gratis training en kocht uiteindelijk het 3-maanden abonnement van Joshua Kaats. Ik dacht persoonlijk dat het toevoegen van een tijdslimiet de druk zou verhogen tot het behalen van succes. Echter was dit bij mij zeker niet het geval en ondanks alle euro’s die ik uitgaf, ondernam ik geen actie en behaalde daardoor ook geen resultaat. Wederom was dit het resultaat van geen goede mindset en discipline om ergens volledig voor te gaan.

“Misschien is dit toch niet voor mij” dacht ik, niet wetend dat tegenslagen erbij horen en obstakels de ondernemer sterker maken. Ik gaf op en begon weer als freelancer te werken via YoungOnes.

 

Dit verhaal laat daarom ook meteen zien hoe belangrijk het is om een goede mindset te hebben en dat consistentie uiteindelijk leidt tot het beloofde pad. 

2019: Hoe ik mijzelf herpakte

Ruim een jaar verder en inmiddels begonnen aan een andere opleiding, begon het gevoel van een online ondernemer weer op te borrelen in mij. Dit maal wilde ik een andere route inslaan en begon ik wederom met dropshipping. Wat is dropshipping precies is kan je hier lezen.

Ik had deze keer vele YouTube video’s bekeken en schafte wederom de cursus aan. Ditmaal kocht ik het lifetime pakket van Joshua Kaats. Ik kwam in een soort tunnel vision terecht en moest slagen met mijn dropship journey.

De eerste webshop die ik opzette was helaas geen succes. De webshop was in de beauty niche en had kwalitatief goede producten. Mijn Shopify skills waren echter dramatisch en ook mijn marketing strategie was catastrofaal. Ik sloot de webshop met een verlies van 100 euro. Ik had geleerd van mijn eerdere fouten en gooide deze keer niet de handdoek in de ring. Ik ging verder zoeken en kwam een aantal nieuwe producten tegen met veel potentie.

2019: Eindelijk succes!

2 maanden na het sluiten van mijn webshop, connecte ik met een oude en goede vriend die ook dropshipping deed. Ik vroeg hem om advies en gezamenlijk vonden we de sleutel voor het eerste succes verhaal.

Mijn vriend had een product gevonden wat erg belovend was. We spraken af dat ik het product zou gaan verkopen en dat hij 10% kreeg van de winst. Over het product kan ik nu niet veel vertellen omdat het nog steeds veel potentie heeft. Wanneer ik dit product weer ga verkopen zal ik echter wel alle successen met jullie delen via onze blog YoungOndernemers.nl

Ik heb tijdens het runnen van deze webwinkel erg veel dingen geleerd die ik anders nooit geleerd zou hebben. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goede afspraken te maken met je leverancier of agent. Ook is het belangrijk om klanten goed te woord te staan en slechte reviews te voorkomen. Er zijn zeker nog veel dingen die beter gekund hadden en daar houd ik me nu ook meer mee bezig.

 

Hieronder zie je een screenshot van mijn Shopify dashboard. 

Waar sta ik nu en waar wil ik naartoe?

Momenteel volg ik nog steeds mijn studie aangezien ik niet kan leven van het online ondernemen. Ik ben nog steeds dagelijks op zoek naar producten met veel potentie en vind ook op regelmatige basis. Ik hou mij echter meer bezig met het opzetten van merken omdat ik van mening ben dat de toekomst hier naartoe gaat.

Begrijp me niet verkeerd, dropshipping is en blijft een mooi en goed werkend businessmodel. Echter denk ik dat dropshipping leuk is om op te starten en kapitaal te vergaren. Wanneer je kapitaal hebt weten te krijgen, zou ik echter overstappen op het bouwen van een merk. Dropshipping kan makkelijk gekopieerd worden en is over het algemeen maar van korte duur. Een merk daarentegen is long term en biedt veel meer potentie voor langere duur.

Mijn succes heeft een enorme impact gehad op mij en mijn mindset. Ik denk nu vaker na voordat ik iets aanschaf en hoe ik met mijn geld omga. Ik beleg nu standaard maandelijks een bedrag en probeer op meerdere manieren mijn geld te gebruiken. Vroeger kocht ik voor honderden euro’s aan designer kleding, nu koop ik daar aandelen van of investeer ik dat in mijn bedrijf of mijzelf.

Over 5 jaar zie ik mijzelf met 3 goedlopende online merken en een stockportfolio waar je u tegen zegt. Mijn doel is om financieel vrij te worden en mijzelf te vervangen binnen mijn bedrijf.

Zoals Timothy Ferris mooi omschrijft:

$1,000,000 in the bank isn’t the fantasy. The fantasy is the lifestyle of complete freedom it supposedly allows.