Memes kopen/verkopen via NFT? Wat is NFT?

Memes kopen/verkopen via NFT? Wat is NFT eigenlijk?

De wereld van digitale cryptocurrency begint langzaam te groeien en wordt steeds groter en bekender. Sinds kort is ook NFT opgedoken. Maar wat is nou NFT en hoe kan je hier geld mee verdienen?

NFT staat kort voor non-fungible token. Een NFT is een cryptografische token dat iets unieks vertegenwoordigt. NFTs kunnen digitale activa vertegenwoordigen, maar ook een tokenized versie van objecten in de echte wereld. NFTs kunnen ook verhandeld worden. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een schilderij ter waarde van €1.000.000 te laten tokenizen en de waarde te verdelen over 1000 NFTs. 1 NFT kun je dan zien als een aandeel in het schilderij ter waarde van €1.000. Dit maakt het dus ook interessant voor handelaren om NFTs aan te schaffen als investering. Deze tokens kunnen verhandeld worden op open markten, zoals OpenSea. Hier komen kopers en verkopers bij elkaar voor allerlei Crypto Collectibles, zeldzame digitale verzamelgoederen van soms hele grote waarde.

Tweets verkopen voor 2,4 miljoen euro

De allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey is als NFT verkocht voor ruim 2,4 miljoen euro. De tweet heeft iets meer dan twee weken op de markt gestaan als NFT. Het winnende bod komt van tech-ondernemer Sina Estavi uit Maleisië.

Eerste Tweet Jack Dorsey

Oké, dat gezegd hebbende: hoe creëer je een NFT en waar verkoop je die? Vooral als je een fotograaf, grafisch vormgever of kunstenaar bent die zijn werk wilt verkopen, kan dit erg interessant zijn.

Wanneer jouw kunst gedigitaliseerd is (JPG, PNG, GIF, MP3, 3D-bestand) en klaar is om geüpload te worden, is de eerste stap het downloaden van MetaMask. Dit is een browser-extensie waarmee je acties kunt verrichten in de Ethereum-Blockchain (de blockchain waarop NFT’s worden verhandeld). Het is ook een digitale portemonnee voor Ethereum en alle tokens die op Ethereum worden gecreëerd (waaronder dus NFT’s).

Zodra je MetaMask hebt gedownload, kun je deze verbinden met een platform waarop je een NFT kunt verkopen. Je hebt verschillende opties, zoals OpenSea, Rarible, Nifty Gateway, MakersPlace, Mintbase en InfiNFT. Het is dan een kwestie van klikken op ‘Create’ of ‘Verkoop’ en de stappen te doorlopen. Let erop dat je voor de goedkeuring van de transactie op het Ethereum-netwerk, je wel wat Ether nodig hebt in je wallet.

Let op: even een kleine disclaimer voordat we beginnen. Business Insider waarschuwt dat het kopen en verkopen van NFT’s hoge verborgen kosten met zich mee kan brengen. Zij spraken Robin Martin, die een transactievergoeding (gas fee) van meer dan 200 dollar moest betalen. Als je niet goed oplet, kan deze gas fee zelfs tot verlies leiden. Houd er rekening mee dat je je grotendeels op onbekend terrein begeeft als je jezelf in deze hype stort.