Familiecultuur met Jeroen Lemkes

Wat doe je voor je personeel om ze te motiveren en hoe blijven ze gemotiveerd?

Jan-Willem Lemkes en Jeroen Lemkes tijdens een Jumbo Event.

De supermarktwereld is erg divers als we praten over verschillende leeftijden. Je hebt jongeren die hier alleen komen om zakgeld te verdienen en je hebt mensen die al jaren bij de kassa werken omdat ze passie uit hun werk halen. Hoewel dit lastig is, willen we toch bij iedereen zijn of haar talent achter te halen. Als er iemand een passie heeft met filmen dan kunnen we zijn talent toepassen in de winkel. Als iemand zelf cakejes maakt dan kunnen we kijken of wij daar ook iets mee kunnen doen. Wij willen ons best doen om te luisteren wat iemand wil en wat iemand kan en we willen kijken of diegene zijn of haar potentie kan ontwikkelen in de winkel.

Wij hebben iets bedacht en dat heet TOPS. Dat staat voor Trots, Ontwikkelen, Passie en Samen. Onze visie is “Wij werken TOPS om groot te zijn.” We hebben samen een visie ontwikkelt wat we ook met het personeel willen delen. We hebben een visieteam samengesteld hoe we elke kernwaarden konden onderbouwen. Een voorbeeld is dat we bij de T van Trots kunnen aangeven doormiddel van een compliment te geven aan je collega. Het TOPS initiatief wordt niet door andere filialen gebruikt en is specifiek door Jeroen Lemkes en Jan-Willem Lemkes bedacht.

Als je energie stopt in hetgeen waar je bedrijf voor staat, dan wordt het ook leuker om voor iemand te gaan werken. Hiermee kunnen we laten zien dat we anders zijn dan andere filialen. Ik geloof dat je medewerkers kan motiveren als iedereen weet waar je bedrijf voor staat.

Wie inspireert jou of wat is je favoriete quote?

Voor mij is ondernemen je hart volgen. Je kan prima een supermarkt opnemen op dezelfde manier maar als je echt succesvol wilt worden door risico’s te nemen en dingen te veranderen dan heb je je hart nodig. Dat zorgt er ook voor dat je altijd blijft gaan.